Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Моніторинг виникнення каліцивірусної інфекції котів в умовах Києва

Авторы: Козленко Т.Г., Покропивна М.С., Мартинюк О.Г.
Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Необхідність вивчення епізоотичних особливостей каліцивірозу котів, моніторинг виникнення, поширеності і загибелі тварин, аналіз маніфестації, необхідність своєчасної вакцинації та ревакцинації котів із метою запобігання виникненню каліцивірозу пов’язана із значним поширенням даної хвороби.
Отже, метою наших досліджень було встановити рівень поширення каліцивірозу котів і вивчити особливості його прояву в умовах міста Києва.
Матеріали та методи. Для оцінки поширення каліцивірусної інфекції кішок було проведено аналіз даних, отриманих під час клініко-епізоотологічного обстеження, клінічного огляду котів та збору анамнезу при опитуванні їх власників, які проводились у 5 клініках міста Києва впродовж 2016–2021 років. 
Результати. Усього було клінічно обстежено 2085 котів, з яких у 174 тварин був лабораторно виявлений вірус каліцивірозу котів. Із 174 котів, інфікованих каліцивірусом, були коти та кішки російської голубої (5,7 %), перської (7,5 %), британської (16,1 %), сіамської (3,4 %) порід, а також мейн-кун (1,1 %), російський сфінкс (20,1 %), скотішфолд (5,2 %), корнішрекс (2,9 %), курильські бобтейли (1,7 %), безпородні тварини (36,2 %), у віці від 1–3 місяців до 5 років і старше, яких утримують індивідуально і групами рівномірно протягом аналізованого періоду часу. Найчастіше хворіють молоді тварини віком від 1 до 6 місяців (48,8 %). Найменшу частку хворих на каліцивіроз становлять дорослі тварини від 2 років і старше (6,9 %). Перебіг інфекції багато в чому залежить від умов утримання тварин. Гостро, із великим відсотком летальності, вона перебігає в кошенят 2–6-місячного віку. У дорослих кішок, особливо при скупченому їх утриманні, гострий перебіг хвороби часто переходить у латентний або хронічний. Каліцивіроз у місті Києві виявляється практично круглий рік у вигляді ензоотій із весняними та осінніми підйомами даної хвороби. Найбільшу кількість хворих тварин реєстрували в осінній період — 37 % та навесні — 29 %. За нашими дослідженнями, перебіг інфекції варіював від безсимптомної форми або хвороби з помірно вираженими ознаками ураження верхніх дихальних шляхів (серозний риніт, кон’юнктивіт, виразковий стоматит) до глибоких уражень респіраторного тракту, які залучають легені і плевру з наступною загибеллю тварини. Основною, найбільш ранньою клінічною ознакою при гострому перебігу хвороби є серозний кон’юнктивіт — 60 % та риніт, при хронічному — катаральний трахеїт і бронхіт, а іноді пневмонія (20 % тварин). У результаті клініко-епізоотологічного, вірусологічного методів досліджень встановлено значне поширення (26,8 %) каліцивірусної інфекції серед кішок м. Києва при індивідуальному і груповому їх утриманні. Підтверджена наявність як гострої, так і хронічної форм інфекції. Захворюваність залежить від концентрації тварин.
Висновки. Відзначена велика чутливість до хвороби молодих тварин: захворюваність кошенят 1–6-місячного віку при їх індивідуальному утриманні становила 48,8 %. Найчастіше хворіють коти британської (16,1 %), персидської (7,5 %) порід та російський сфінкс (20,1 %). Захворювання реєструється практично круглий рік у вигляді ензоотій із весняними та осінніми підйомами даної хвороби. Каліцивірусна інфекція перебігає частіше з виразками в ротовій порожнині, ураженнями очей і верхніх дихальних шляхів.


Вернуться к номеру