Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

РЕЗОЛЮЦІЯ 6-го Національного українського стоматологічного конгресу «Інноваційні технології в стоматології» (22–23 жовтня 2021 року, м. Київ)

Заслухавши доповіді та виступи учасників 6-го Національного українського стоматологічного конгресу «Інноваційні технології в стоматології», пропонуємо: 
 
І. Враховуючи, що на виконання Указу Президента України від 18 серпня 2021 р. № 369/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 р. «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою» Міністерством охорони здоров’я України ведеться робота з розроблення та затвердження до 1 грудня 2021 р. Стратегічного плану розвитку системи охорони здоров’я населення на період до 2030 р., схвалити такі пропозиції до МОЗ України:
1. Із метою покращення доступності населення України до медичної стоматологічної допомоги визначити та затвердити у встановленому порядку гарантований державою рівень безоплатної стоматологічної допомоги. 
2. Розробити та затвердити стандарти надання гарантованого державою рівня безоплатної стоматологічної допомоги; розроблений нормативний акт ввести у дію відповідною постановою Кабінету Міністрів України.
3. Визначення та нормативне забезпечення порядку оплати стоматологічних послуг окремим пільговим категоріям населення з державного бюджету України відповідно до діючого законодавства та створення нового нормативного акту Кабінету Міністрів України.
4. Прийняти на державному рівні Програму профілактики та лікування стоматологічних захворювань, проєкт якої розроблений ГО «Асоціація стоматологів України».
5. Виділити окремим напрямком профілактику основних стоматологічних захворювань в учнів загальноосвітніх закладів та внести до переліку лікарських спеціальностей обов’язкового медичного обслуговування.
6. Запровадити систему гігієнічного навчання і виховання в організованих дитячих колективах та закладах, підпорядкованих МОЗ України та МОН України, шляхом створення спільного наказу МОН та МОЗ України.
7. Відповідним наказом міністра охорони здоров’я затвердити теми клінічних протоколів та формування мультидисциплінарних груп з підготовки уніфікованих клінічних протоколів із надання медичної стоматологічної допомоги, проєкт якого з відповідними пропозиціями подано до МОЗ України групою експертів МОЗ України за напрямами «терапевтична стоматологія», «хірургічна стоматологія», «ортопедична стоматологія», «дитяча стоматологія», «ортодонтія», «стоматологія» 31 травня 2021 року.
 
ІІ. Підготувати та подати на розгляд до Національної служби здоров’я України пропозиції до Програми медичних гарантій на 2022 рік:
1. Запровадити прозорий розрахунок тарифу на стоматологічну допомогу на підставі медико-технологічних документів, уніфікованих протоколів, затверджених МОЗ України. На перехідний період, до прийняття уніфікованих клінічних протоколів, підвищити тариф на стоматологічну допомогу до 310 грн. 
2. Запровадження диференційованого підходу до оплати стоматологічних послуг дорослим та дітям в амбулаторних умовах, а саме профілактики, спостереження, діагностики, лікування та медичної реабілітації. Зараз стоматологічна допомога відповідно до Постанови КМУ № 133 від 15.02.2021 року «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II–IV кварталах 2021 року» оплачується за глобальною ставкою на підставі даних попереднього року, занесених в ЕСОЗ. 
3. Збільшення на 20 % часу на відвідування дітей та підлітків, що враховує особливості дитячої стоматології та необхідність психологічної підготовки. 
4. В Програмі медичних гарантів стоматологічної допомоги на 2022 рік врахувати щорічні онкологічні профілактичні огляди в стоматологічній допомозі з необхідним комплексом обстеження кожного українця. 
 
III. Доручити Правлінню та координаційній раді ГО «Асоціація стоматологів України»:
1. Ураховуючи вимоги карантину через ситуацію з COVID-19 в Україні, рекомендувати Асоціації стоматологів України провести засідання координаційної ради в І кварталі 2022 року в онлайн-режимі.
2. Відповідно до Резолюції 6-го Національного українського стоматологічного конгресу «Інноваційні технології в стоматології» підготувати листи з пропозиціями до Міністерства охорони здоров’я України і Національної служби здоров’я України. 
3. Із метою зменшення злоякісних новоутворень порожнини рота та губ підготувати науково-методичне забезпечення для лікарів-стоматологів, що базується на засадах доказової медицини, щодо сучасних методів онкологічного обстеження порожнини рота та губ, своєчасної діагностики передракових станів та початкових форм онкологічних захворювань. 
 
IV. Підтримати пропозиції ВГО «Асоціація лікарів-пародонтологів України»:
1. Рекомендувати при виконанні науково-дослідної роботи, написанні статей для публікації в профільних стоматологічних журналах як в Україні, так і за кордоном використовувати нову «Класифікацію захворювань та станів тканин пародонта і периімплантних тканин, 2017» (EFP&AAP World Workshop, 2017). Рекомендувати закладам вищої освіти України включити в навчальну програму підготовки магістрів та інтернів інформацію щодо «Класифікації захворювань та станів тканин пародонта і периімплантних тканин 2017» (EFP&AAP World Workshop, 2017). 
2. На підставі модифікованої класифікації захворювань пародонта і кваліфікаційних характеристик лікаря-пародонтолога розробити сучасні протоколи комплексного лікування захворювань тканин пародонта. Для реалізації даного завдання створити мультидисциплінарну робочу групу в такому складі: проф. Г.Ф. Білоклицька, проф. Т.О. Петрушанко, проф. І.П. Мазур, проф. Ю.Г. Чумакова, проф. П.В.Леоненко, д.м.н. О.В. Копчак, проф. В.І. Герелюк, О.М. Штука.
3. Із метою організації підготовки лікарів-пародонтологів в Україні клопотати перед МОЗ України про присвоєння спеціалізації лікарів-пародонтологів лікарям-стоматологам, які відповідають таким вимогам:
— проводять освітній процес у закладах вищої освіти за дисциплінами: «терапевтична стоматологія», «пародонтологія»;
— мають науковий ступінь кандидата медичних наук або доктора медичних наук із захищеною дисертаційною роботою за напрямком «пародонтологія»;
— мають вагомі (не менше 5 у ліцензованих та наукометричних виданнях) журнальні статті, монографії, підручники за напрямком «пародонтологія».
Президент ГО «Асоціація стоматологів України»
професор І.П. Мазур


Вернуться к номеру