Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 17, №6, 2021

Вернуться к номеру

Петро Власович Волошин (13.01.1928–27.10.2021)

З глибоким сумом повідомляємо, що 27 жовтня 2021 р. пішов з життя видатний український вчений-невролог, педагог вищої школи, організатор медичної науки, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки Волошин Петро Власович. 
Петро Власович Волошин був беззмінним директором ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України» з 1977 до 2017 р., фактично створив його в сучасному вигляді і зробив провідною психоневрологічною установою нашої країни. Його внесок у вітчизняну психоневрологію і невтомну роботу у цій галузі неможливо переоцінити. Він був головою ГО «Асоціація неврологів, психіатрів та наркологів України», головним редактором журналу «Український вісник психоневрології», головою спеціалізованої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій з неврології, психіатрії та наркології, головою експертної комісії МОЗ та НАМН України з неврології, представляв українську психоневрологічну науку в багатьох міжнародних професійних організаціях. 
Петро Власович Волошин зробив значний внесок у розвиток сучасної психоневрології. Він є автором понад 550 наукових праць, у тому числі 13 монографій та 26 навчальних посібників, 32 винаходів і патентів. Петро Власович заснував велику наукову школу психоневрологів: під його керівництвом виконано 23 докторські й 65 кандидатських дисертацій; його вихованці працюють по всій Україні і за кордоном у провідних профільних наукових, освітніх та практичних закладах і вже багато років готують власних учнів. 
Діяльність і здобутки Петра Власовича відзначено численними нагородами: орденом «За заслуги» III ступеня, орденом Дружби народів, орденом «Морський хрест» ІІІ ступеня, 6 медалями, медаллю ім. Міля Федерації космонавтики СРСР, знаком «Відмінник охорони здоров’я», грамотами Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я України. Петро Власович — почесний громадянин м. Харкова, його ім’я занесене на Алею трудової слави України. 
Світла пам’ять про Петра Власовича Волошина — великого вченого, мудрого наставника, талановитого керівника, чудову людину — назавжди залишиться у наших серцях і серцях сотень тих, хто працювали разом з ним протягом його довгого життя, хто мав щастя бути його учнем, у серцях тисяч людей, яким він повсякчасно надавав допомогу та підтримку, і в Харкові, і в усій Україні, і в багатьох країнах світу.
 
Співробітники ДУ «Інститут неврології,
психіатрії та наркології НАМН України»
 
Редакція глибоко сумує з приводу того, що пішов із життя видатний учений, організатор науки та професіонал своєї справи професор П.В. Волошин. Неврологи України вдячні Петру Власовичу за створену ним неврологічну школу.
Світла пам'ять про Петра Власовича назавжди збережеться в наших серцях…


Вернуться к номеру