Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №4, 2021

Вернуться к номеру

Призначення гіполіпідемічних та антигіпертензивних препаратів відповідно до результатів візуалізації субклінічного атеросклерозу

Reference: Sjölander M., Carlberg B., Norberg M., Näslund U., Ng N. Prescription of Lipid-Lowering and Antihypertensive Drugs Following Pictorial Information About Subclinical Atherosclerosis: A Secondary Outcome of a Randomized Clinical Trial. JAMA Netw. Open. 2021. 4(8). e2121683.
Запитання. Чи пов’язане надання пацієнтам і лікарям результатів візуалізації з виявленням безсимптомного атеросклерозу з призначенням гіполіпідемічних або антигіпертензивних препаратів протягом 465 днів від отримання результату?
Висновки. У цьому рандомізованому клінічному дослідженні, до якого було включено 3532 особи низького та помірного ризику серцево-судинних захворювань, оцінювали використання даних візуалізації щодо товщини комплексу інтима-медіа сонних артерій та наявність атеросклеротичних бляшок у сонних артеріях за допомогою ультразвукового дослідження. Було виявлено, що після отримання результатів зростала частота призначення препаратів, які знижують рівень ліпідів у крові, неантигіпертензивних препаратів.
Значення. Результати цього рандомізованого клінічного дослідження продемонстрували, що інформація про товщину комплексу інтима-медіа та наявність атеросклеротичних бляшок у сонних артеріях може покращити призначення ліків, що знижують рівень ліпідів у крові.
Анотація
Важливість. Медикаментозна терапія з метою профілактики призначається рідше, ніж потрібно. Товщина комплексу інтима-медіа та наявність атеросклеротичних бляшок у сонних артеріях асоціюються з частотою серцево-судинних захворювань (ССЗ), а тому виявлення цих маркерів допомогло б покращити оцінку ймовірності ССЗ та збільшити призначення препаратів з метою профілактики.
Мета. Оцінити, чи впливають дані візуалізації щодо наявності безсимптомного атеросклерозу за допомогою ультразвукового дослідження сонних артерій на рішення учасників та їх лікарів додати гіполіпідемічні або антигіпертензивні препарати протягом наступних 465 днів.
Дизайн, оцінка та учасники. Isualization of Asym-ptomatic Atherosclerotic Disease for Optimum Cardiovascular Prevention — це прагматичне рандомізоване клінічне дослідження, що входило в Västerbotten Intervention Program, програму скринінгу та профілактики серцево-судинних захворювань у Швеції з відсотком участі від 60 до 70 та невеликим ухилом у соціальному відборі. Загалом було включено 4177 осіб віком 40, 50 або 60 років, які брали участь у Västerbotten Intervention Program, мали низький і помірний ризик серцево-судинних захворювань та яким було запропоновано взяти участь у цьому дослідженні в період з 29 квітня 2013 року по 7 червня 2016 року. Автори оцінили призначення для всіх учасників протягом 465 днів після візуалізації. Аналіз даних проводили з 6 грудня 2019 року по 2 квітня 2020 року. 
Втручання. Учасники та їх сімейні лікарі були рандомізовані у співвідношенні 1 : 1 у групи прийому або призначення ультразвукової візуалізації сон-них артерій з розрахунком віку судин, що оцінювали за допомогою товщини комплексу інтима-медіа та наявності атеросклеротичних бляшок сонних артерій, в подальшому медсестри здійснювали дзвінок до пацієнта.
Основні результати та їх оцінка. Оцінка двох подій призначення антигіпертензивних і гіполіпідемічних препаратів протягом 465 днів після проведення УЗД. Дані, отримані шляхом аналізу намірів до лікування, були наведені у вигляді індивідуальних пропорцій учасників, які отримали рецепт, та тих, хто не приймав препарати цих класів на початку дослідження.
Результати. Із 4177 осіб, яким запропонували участь, 3532 пацієнтів були рандомізовані та включені до аналізу; жінок було 1870 (52,9 %), 2278 (64,5 %) були віком 60 років, 978 (27,7 %) — 50 років, а 276 (7,8 %) — 40 років. Призначення гіполіпідемічних препаратів вперше було вищим у групі втручання порівняно з контрольною групою серед чоловіків (118 із 639 [18,5 %] проти 38 із 692 [5,5 %]; Р < 0,001) та жінок (126 із 804 [15,5 %] проти 38 із 817 [4,7 %]; P < 0,001). Вірогідних відмінностей у співвідношенні за кількістю призначень антигіпертензивних препаратів в активній групі проти контрольної групи після УЗД серед чоловіків (58 із 482 [12,0 %] проти 56 із 528 [10,6 %]; P = 0,47) та жінок (60 із 612 [9,8 %] проти 64 із 615 [10,4 %]; P = 0,73) не спостерігалося.
Висновки та актуальність. Результати цього дослідження показують, що надання результатів візуалізації віку судин і наявні атеросклеротичні бляшки сонних артерій на основі результатів ультразвукового обстеження протягом наступних 465 днів збільшили частоту призначень гіполіпідемічних препаратів, але не антигіпертензивних засобів.


Вернуться к номеру