Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №3, 2021

Вернуться к номеру

Науково-практична конференція «Міжнародний досвід у діагностиці та лікуванні артеріальної гіпертензії в Україні» (21–23 травня 2021 року, м. Одеса)

Науково-практична ювілейна конференція, присвячена 21-літтю Всеукраїнської антигіпертензивної асоціації, організована Національною АМН України, Міністерством охорони здоров’я України, ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска» НАМНУ», Асоціацією кардіологів України, Всеукраїнською антигіпертензивною асоціацією, Всеукраїнською асоціацією превентивної кардіології і реабілітації, Асоціацією дослідників України за підтримки Міжнародного товариства судинного здоров’я. 
Науково-практична конференція була присвячена сучасним методам діагностики й лікування артеріальної гіпертензії та охоплювала такі питання: проблеми контролю артеріального тиску (АТ), артеріальна гіпертензія і серцево-судинний ризик, сучасні аспекти лікування артеріального тиску в амбулаторних умовах, лікування резистентної артеріальної гіпертензії, артеріальна гіпертензія і цукровий діабет і порушена толерантність до глюкози, запобігання розвитку когнітивних порушень на фоні артеріальної гіпертензії, лікування артеріальної гіпертензії із супутньою патологією, такою як ішемічна хвороба серця, хронічна хвороба нирок, безпечність медикаментозного лікування, прихильність пацієнтів до лікування, інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту і їх комбінації, блокатори ангіотензинових рецепторів і їх комбінації. Особливу увагу було приділено коморбідності: ураження нирок, синдром обструктивного нічного апное сну, стрес та артеріальна гіпертензія.
У роботі конференції взяли участь близько 3200 лікарів і науковців з усіх областей України й зарубіжжя. Конференція відбувалася як у формі онлайн-трансляції, так і в умовах карантинних обмежень з дотриманням усіх правил безпеки. У рамках конференції було проведено спільну сесію Міжнародного товариства судинного здоров’я і Всеукраїнської антигіпертензивної асоціації, також проведено лекції, сателітні симпозіуми, круглі столи, дискусії з актуальних питань діагностики й лікування артеріальної гіпертензії. Загалом було заслухано близько 65 доповідей, серед яких також було оприлюднено результати власних досліджень. Проведено засідання з розглядом практичних аспектів лікування артеріальної гіпертензії з наведенням клінічних випадків. Проведено 4 майстер-класи: трактування результатів ліпідограми; електрокардіографія: тахі- та брадіаритмії; ультразвукове дослідження серця; призначення антитромбоцитарної терапії або антикоагулянтів. Було проведено цикл круглих столів на теми: артеріальна гіпертензія і мозок, артеріальна гіпертензія і нирки, артеріальна гіпертензія і сексуальність, артеріальна гіпертензія і серце, артеріальна гіпертензія і прихильність.
Провідними вченими України й зарубіжжя було зроблено доповіді й прочитано лекції з актуальних питань патогенезу, діагностики, лікування й профілактики артеріальної гіпертензії і її ускладнень, супутніх станів, особливості терапії пацієнтів з артеріальною гіпертензією і цукровим діабетом, синдромом обструктивного апное сну, фібриляцією передсердь, метаболічними порушеннями печінки, проведена оцінка значення ранкового підйому артеріального тиску, розглянуті питання тривожно-когнітивних порушень після COVID-19, лікування пацієнтів з перенесеним порушенням мозкового кровообігу. Розглянуті питання вторинної легеневої гіпертензії, пов’язаної з ураженням лівих відділів серця. Проведена спільна сесія Міжнародного товариства судинного здоров’я та Української антигіпертензивної асоціації, проведено розбір клінічних випадків лікування артеріальної гіпертензії. Було обговорено питання профілактики ускладнень артеріальної гіпертензії, лікування резистентної гіпертензії, гіпертензивних кризів, лікування дисліпідемій при артеріальній гіпертензії, розглянуто основні аспекти лікування пацієнтів із цукровим діабетом (гіполіпідемічна, гіпоглікемічна, антигіпертензивна й антитромбоцитарна терапія). Широко обговорені й розглянуті питання лікування артеріальної гіпертензії в умовах пандемії COVID-19. Лікар В. Рам зі США розкрив тему застосування тіазидподібних діуретиків, зокрема хлорталідону, в лікуванні артеріальної гіпертензії. 
Резолюція
На конференції під час обговорення виступів і дискусій були визначені перспективні напрямки наукових досліджень і заходів у практичній кардіології:
1. Постійне формування позитивної мотивації в населення щодо необхідності профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, особливо в умовах пандемії COVID-19. Створення інформаційного простору для здорового способу життя й профілактики серцево-судинних захворювань на державному рівні.
2. Забезпечення керівниками управлінь охорони здоров’я розповсюдження санітарно-просвітницьких матеріалів для населення, що пропагують здоровий спосіб життя. Активне залучення медичних сестер, фельдшерів і працівників аптек до пропаганди медико-санітарних знань і профілактики артеріальної гіпертензії серед населення.
3. Поєднання зусиль кардіологів, неврологів, нефрологів, терапевтів, ендокринологів і сімейних лікарів у розв’язанні проблем артеріальної гіпертензії і ранньої профілактики її ускладнень.
4. Доповнення й затвердження МОЗ України клінічної настанови й уніфікованого клінічного протоколу з діагностики й лікування хворих з артеріальною гіпертензією, а також широке впровадження його положень у практику.
5. Більш широке впровадження у практику сучасних методів вимірювання артеріального тиску й телемоніторингу.
У рамках громадського обговорення нової редакції уніфікованого клінічного протоколу з діагностики, лікування й профілактики артеріальної гіпертензії в Україні запропоновано такі принципові положення:
1. Рекомендувати впровадження в практику лікарів сертифікованих приладів для автоматичного вимірювання артеріального тиску.
2. Рекомендувати поширення методу домашнього моніторування артеріального тиску з метою більш ефективного контролю АТ на фоні терапії і підвищення прихильності пацієнтів до лікування. 
3. Рекомендувати поширення застосування сучасних технологій (гаджетів, що носяться) для моніторингу стану хворих, а також упровадження санітарно-просвітницьких матеріалів і лікувально-профілактичних програм серед пацієнтів.
4. Зважаючи на низький відсоток пацієнтів з ефективним контролем АТ в українській популяції хворих на АГ, вирішено підтримати продовження тимчасової рекомендації: цільові рівні АТ при офісному вимірюванні менше від 140/90 мм рт.ст. із наголошенням жорсткої необхідності його досягнення. За умови, якщо на фоні антигіпертензивної терапії досягнуто більш низький рівень АТ (< 140/90 мм рт.ст.), а терапія добре переноситься, немає побічних ефектів з боку самопочуття хворого або якості життя, схему лікування не варто корегувати. 
Конференція ухвалила:
— Звернутися до МОЗ України з проханням розширити перелік ліків, які входять до складу програми «Доступні ліки», за рахунок як нових молекул, так і комбінованих препаратів фіксованої дози.
— Продовжити активне виявлення осіб з артеріальною гіпертензією, упровадження її первинної і вторинної профілактики та стратифікації ризику в осіб, які перенесли COVID-19. 
— Сприяти формуванню прихильності пацієнтів і медичних працівників до підвищення ефективності профілактики й лікування артеріальної гіпертензії і пацієнтів з АГ і після перенесеного COVID-19.
— Продовжити роботу щодо забезпечення хворих на артеріальну гіпертензію сучасними лікувальними технологіями. 
— Забезпечити додаткове охоплення диспансерним наглядом хворих на АГ з високим ризиком і тих, які перенесли COVID-19.
— Активно втілювати комбіновану антигіпертензивну терапію на основі фіксованих комбінацій, корекцію ризик-факторів і статинотерапію у хворих на резистентну АГ.
— Удосконалити роботу зі своєчасного виявлення й патогенетичного лікування симптоматичних гіпертензій. 
— Забезпечити тісну співпрацю з неврологами, ендокринологами й нефрологами щодо пацієнтів з високим ризиком кардіоваскулярних ускладнень (багатопрофільна команда фахівців).
— Провести наступну науково-практичну конференцію з артеріальної гіпертензії в Україні 27–29 травня 2022 року у м. Львові. 
Матеріал наданий
організаторами конференції


Вернуться к номеру