Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» Том 16, №4, 2021

Вернуться к номеру

Вітаємо Леоніда Сергійовича Овчаренка!

16 липня 2021 р. виповнюється 70 років від дня народження лікаря-педіатра, доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри педіатрії та неонатології Державного закладу «Запорізька медична академія післядипломної освіти Міністерства охорони здоров’я України» Леоніда Сергійовича Овчаренка. Ми з упевненістю можемо сказати, що вітаємо сьогодні людину яскраву, мудру, великого професіонала та істинного майстра своєї справи.
Народився Леонід Сергійович в селі Ягідному Новомосковського району Дніпропетровської області в сім’ї службовця. З найперших днів професійна діяльність Леоніда Сергійовича була пов’язана з педіатрією. Після закінчення Дніпропетровського медичного інституту в 1974 році проходив первинну спеціалізацію в інтернатурі на базі головної лікарні залізничників м. Вологди Північної залізниці, по 1982 рік працював дільничним лікарем дільничної лікарні станції Малошуйка Північної залізниці та дільничним лікарем залізничної лікарні станції Нижньодніпровськ-Вузол Придніпровської залізниці. У ці роки ювіляр сформувався як справжній дитячий лікар-практик, тому що йому доводилося самому вирішувати складні медичні та організаційні проблеми в умовах обмежених інструментальних і лабораторно-діагностичних можливостей.
Надалі його трудове життя виявилося надовго пов’язаним із містом Запоріжжям, в якому Л.С. Овчаренко в 1982 році вступив до клінічної ординатури на кафедру педіатрії тоді ще Запорізького інституту удосконалення лікарів (потім — Запорізька медична академія післядипломної освіти (ЗМАПО)).
За час роботи в ЗМАПО Л.С. Овчаренко пройшов шлях від клінічного ординатора, асистента, доцента до професора, завідувача кафедри педіатрії та неонатології з курсом амбулаторної педіатрії (з 01.06.2021 р. — кафедра педіатрії та неонатології), постійно виконуючи величезний обсяг педагогічної, лікувальної та наукової роботи.
У 1989 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Ліпідний обмін і гормональний статус дітей з лімфатико-гіпопластичним діатезом», а в 1996 році — докторську дисертацію на тему «Клініко-метаболічні особливості у дітей з аномаліями конституції, хворих на гостру бронхолегеневу патологію у взаємозв’язку з вітамінною забезпеченістю».
Здійснення всіх професійних планів професора Овчаренка реалізується завдяки створеному ним лікувально-профілактичному комплексу клінічних баз, який включає дитячу клінічну лікарню № 1 м. Запоріжжя, Запорізький міський дитячий імунологічний центр, Запорізький обласний спеціалізований будинок дитини «Сонечко», республіканський дитячий санаторій «Бердянськ», де проводиться велика лікувально-консультативна, наукова і методично-аналітична робота.
Під керівництвом професора Л.С. Овчаренка захищено 15 кандидатських дисертацій, 1 — на здобуття наукового ступеня доктора філософії, 1 докторська дисертація, нині виконується 1 кандидатська дисертація. Л.С. Овчаренко — автор понад 445 наукових публікацій, 8 патентів на винахід, 6 раціоналізаторських пропозицій, 7 нововведень, 12 методичних рекомендацій, 14 інформаційних листів, 35 навчальних посібників, підручників і монографій. Інноваційні технологічні рішення, інформативність, високий економічний ефект завдяки оптимізації та скороченню часу обстеження і лікування хворих дітей ставлять наукові розробки Л.С. Овчаренка на високе місце серед досягнень української науки.
Л.С. Овчаренко є членом правління Асоціації дитячих імунологів України, членом правління Асоціації дитячих лікарів Запоріжжя, членом спеціалізованої вченої ради Д 17.600.02 при Запорізькому державному медичному університеті МОЗ України.
Під його керівництвом на кафедрі здійснюються сучасні програми з виявлення та корекції нейроендокринно-імунних порушень у дітей з гострою патологією бронхолегеневої системи, захворювань травної системи, алергічних захворювань і порушень процесу остеогенезу залежно від віку дитини. Сьогодні на підставі наукових розробок Л.С. Овчаренка отримано істотні результати з медико-практичної та наукової значущості впровадження неінвазивних лікувально-діагностичних педіатричних технологій. Матеріали наукових досліджень широко представлені на всеукраїнських і міжнародних конгресах, симпозіумах і конференціях педіатрів, неонатологів та лікарів сімейної медицини. Лікувально-діагностичні, профілактичні технології щодо розробок професора Л.С. Овчаренка широко впроваджені в клінічну практику медичних установ України й увійшли у стандарти обстеження та протоколи лікування дітей.
Л.С. Овчаренко — чудовий наставник молодих лікарів, які працюють на кафедрі та в лікувальних установах регіону. Під його керівництвом підготовлено 89 клінічних ординаторів, з яких 27 — іноземні громадяни. Велика робота проводиться з професійної перепідготовки лікарів-педіатрів. За період керівництва колективом кафедри на її курсах навчалося понад 6500 лікарів-педіатрів і 485 лікарів-інтернів. У період підготовки на циклах удосконалення лікарів на кафедрі педіатрії та неонатології, крім науково-практичних знань, слухачам прищеплюються принципи високого професіоналізму, етики і деонтології, що були прийняті Гельсінською декларацією і Рекомендаціями з належної клінічної практики (GCP).
Професор Овчаренко постійно здійснює лікувально-консультативну допомогу в лікувально-профілактичних установах міста та області, є членом експертної ради з питань дитячої смертності. Докладає масу зусиль щодо поліпшення матеріально-технічної бази кафедри та її клінічних баз.
Традиційно професор Л.С. Овчаренко бере активну участь у громадському житті. Проводить активну санітарно-освітню роботу — виступає на радіо і телебаченні, в періодичній пресі з доповідями і бесідами з профілактики, діагностики та лікування захворювань у дітей. За вагомий внесок у розвиток медицини Запорізької області професор Л.С. Овчаренко у 2004 році нагороджений медаллю «За розвиток Запорізького краю». Указом Президента України № 251/2017 від 23 серпня 2017 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».
Життєвий шлях Л.С. Овчаренка гідний найвищих похвал. Пройшовши дорогу від чудового сина до прекрасного діда і прадіда, від допитливого студента до всіма шанованого професора і блискучого керівника, Леонід Сергійович, безумовно, є бездоганним прикладом для колег, учнів, дітей, онуків і правнуків. Як людина талановита і наділена широкою душею, він, як і раніше, продовжує професійно виховувати й підтримувати не одне покоління учнів.
Професор Л.С. Овчаренко зустрічає свій ювілей у розквіті творчих сил і енергії, нових наукових ідей і планів. Так і повинно бути, тому що сила лікаря — в його серці, в любові до людини. Ми впевнені, що попереду Леоніда Сергійовича чекає ще більш плідне і цікаве життя, освітлене накопиченим життєвим досвідом і мудрістю.
Вельмишановний Леоніде Сергійовичу! Всі Ваші колеги, учні та друзі від щирого серця дякують Вам за прекрасні людські якості, турботу, доброту й участь в нашому житті! У свято 70-річчя ми зичимо Вам нестримного бажання любити і цінувати кожну неповторну мить, яку дарує Вам життя! Нехай такі миті триватимуть і будуть Вас завжди радувати! Бажаємо найміцнішого у світі здоров’я! Нехай ніякі перепони не стануть на шляху! Нехай життя приносить Вам тільки задоволення й удачу! Щастя Вам і сердечного тепла!
 
Колектив кафедри педіатрії та неонатології
Державного закладу «Запорізька медична
академія післядипломної освіти
Міністерства охорони здоров’я України»,
редакція журналу «Здоров’я дитини»


Вернуться к номеру