Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Зв’язок С-реактивного протеїну, рівня тромбоцитів, фібриногену та кальпротектину з тромботичними ускладненнями у хворих на неспецифічний виразковий коліт

Авторы: Швець С.В., Маркова О.Я., Потабашній В.А.
Кафедра терапії, кардіології та сімейної медицини ДДМУ, КЗ «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» КМР, м. Кривий Ріг, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Відомо, що загальний ризик тромботичних ускладнень у пацієнтів із неспецифічним виразковим колітом (НВК) у клінічних дослідженнях становить 1–8 %, що в 3 рази перевищує ризик в здоровій популяції, а за результатами патологоанатомічних досліджень сягає 39–41 %. Під час розвитку рецидивів НВК відносний ризик тромбозів зростає в 15 разів (Owczarek Detall). Патогенетичні механізми тромбозу при НВК є мультифакторними і вивчені неповністю.
Мета: визначити зв’язок між рівнем С-реактивного протеїну (СРП), тромбоцитів, фібриногену, фекального кальпротектину (ФК) та тромботичними ускладненнями у хворих на НВК. 
Матеріали та методи. Обстежено 9 хворих на НВК, серед яких чоловіків було 2 (22,2 %), жінок — 7 (77,8 %), середній вік обстежених становив (45,28 ± 1,26) року. Розподіл хворих за оцінкою комбінованого індексу Мауо показав, що 6 (66,7 %) пацієнтів мали помірний ступінь активності НВК, 3 (33,3 %) — тяжкий ступінь. У групу порівняння увійшли 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК). Рівень ФК визначали імуноферментним методом в лабораторії «Сінево». Для оцінки тяжкості НВК брали до уваги критерії, адаптовані з класифікації S. Truelove та L. Witts, а саме частоту випорожнень із домішками крові, пульс, температуру, рівень гемоглобіну, СРП та швидкість осідання еритроцитів. Статистичний аналіз отриманих даних проводили за допомогою прикладних програм Excel Microsoft Office 2010 та SPSS 16.0 for Windows.
Результати. За рік спостереження тромботичні ускладнення діагностовані в 1 пацієнтки у вигляді ТЕЛА (11,1 %). Аналіз отриманих даних показав, що медіана рівня ФК при НВК вірогідно перевищувала значення у групі порівняння та становила (435,3 ± 46,3) мкг/г у хворих на НВК і (68,4 ± 7,2) мкг/г у хворих на СПК. У хворої з ТЕЛА рівень кальпротектину становив 645,5 мкг/г. Рівень тромбоцитів у групі НВК — (420 × 109 ± 58,5) кл/л, у групі з СПК — (235 × 109 ± 18,5) кл/л. Рівень фібриногену у першій групі — (5,9 ± 2,5) г/л, у групі з СПК — (2,10 ± 0,35) г/л; рівень СРП — (5,47 ± 0,65) мг/л у першій групі, у групі з СПК — (2,83 ± 0,62) мг/л.
Висновки. Виявлено схильність до гіперкоагуляції у пацієнтів із середнім та високим ступенем активності НВК. Наведені показники можуть бути використані для оцінки ризику розвитку тромбозу та вибору тактики лікування пацієнтів з НВК.


Вернуться к номеру