Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Особливості цитокінового профілю у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки залежно від її фіброзної трансформації

Авторы: Степанов Ю.М., Діденко В.І., Татарчук О.М., Коненко І.С., Петішко О.П. ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: оцінити рівень цитокінів у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП) залежно від її фіброзної трансформації.
Матеріали та методи. Був обстежений 101 пацієнт із НАЖХП, які знаходились на лікуванні у відділенні захворювань печінки та підшлункової залози ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України». Усім хворим проводили зсувнохвильову еластографію на апараті Soneus P7 (Україна, Швейцарія), за результатами якої пацієнти були розподілені на дві групи: І — 88 хворих з помірним фіброзом (F1–F2); ІІ — 13 пацієнтів із вираженим фіброзом печінки (F3–F4). Контрольну групу становили 30 практично здорових людей. У сироватці крові всіх хворих оцінювали рівень фактора некрозу пухлини альфа (TNF-α), інтерлейкіну-6 (ІЛ-6) та ІЛ-10 імуноферментним методом за допомогою наборів реактивів фірми «Вектор-БЕСТ» (м. Новосибірськ, Росія).
Результати. При оцінці стану прозапальних цитокінів встановлено, що медіана значення рівня ІЛ-6 у сироватці крові хворих на НАЖХП вірогідно не відрізнялась від контрольних значень, при цьому його рівень був підвищений в 2,9 раза (р < 0,05) у хворих із вираженим фіброзом порівняно зі значеннями при помірному фіброзі. Концентрація TNF-α у хворих на НАЖХП була вірогідно вищою в 2,2 раза (р < 0,05) порівняно з групою контролю внаслідок вірогідного збільшення його вмісту в 5,5 раза (р < 0,05) при вираженому фіброзі. В результаті визначення співвідношення рівня прозапальних та протизапальних цитокінів (TNF-α/ІЛ-10) були встановлені зміни їх балансу в бік прозапальних цитокінів у хворих на НАЖХП порівняно з групою контролю. Найбільш виражений зсув відзначено у хворих із вираженим фіброзом, що становило 1,4 (0,6; 3,8) проти 0,6 (0,1; 1,3) у хворих із помірним фіброзом та 0,07 (0,05; 0,08) у групі контролю. Розвиток фіброзної трансформації печінки відбувається на тлі вираженого запалення, про що свідчать встановлені позитивні кореляційні зв’язки показника жорсткості печінки за даними SWE з умістом TNF-α (r = 0,55; р < 0,05) та значенням співвідношення прозапальних та протизапальних цитокінів (r = 0,50; р < 0,05).
Висновки. У хворих на НАЖХП прогресування фіброзу пов’язане з підвищенням рівня ІЛ-6 у 2,9 раза (р < 0,05) та TNF-α у 5,5 раза (р < 0,05). Для хворих на НАЖХП з вираженим фіброзом печінки характерний значний дисбаланс рівня прозапальних та протизапальних цитокінів (TNF-α/ІЛ-10).


Вернуться к номеру