Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Діагностика деяких геновидів B. burgdorferi s.l. у сироватці крові пацієнтів з ураженням серцево-судинної системи

Авторы: Гуменна Р.О., Шкільна М.І.
Національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Хвороби серцево-судинної системи (ССС) займають чільне місце у структурі захворюваності та смертності населення в усьому світі. 
Зараз у наукових джерелах з’являється все більше повідомлень про причетність інфекцій, у тому числі Лайм-бореліозу (ЛБ), до патогенезу цих захворювань. Патогенними для людини вважають: B. burgdorferi sensu strictо (s.s.), B. garinii, B. afzelii, B. spielmanii та B. bavariensis. 
Мета дослідження: з’ясувати причетність деяких геновидів борелій комплексу B. burgdorferi s l. до розвитку уражень серцево-судинної системи 
Матеріали та методи. Під спостереженням знаходились 46 пацієнтів з ураженням серцево-судинної системи віком від 18 до 69 років, які протягом 2018–2020 рр. лікувались амбулаторно чи стаціонарно в ТОР КНП «Тернопільська університетська лікарня». Чоловіків було 28 (60,9 %), жінок 18 (39,1 %). 
Етіологічне розшифрування ЛБ проводили у два етапи. На першому етапі визначали антитіла до антигенів комплексу B. burgdorferi s.l. у сироватці крові методом ELISA з використанням тест-систем компанії Euroimmun AG (Німеччина). Отримані результати оцінювали як позитивні, проміжні або негативні та інтерпретували згідно з рекомендаціями виробника. 
За даними першого етапу дослідження зразки крові з проміжними й позитивними результатами підтверджували методом імунного блотингу з використанням тест-систем компанії Euroimmun AG (Німеччина). Результат вважали позитивним, проміжним або негативним залежно від комбінацій OspC-антигенів трьох видів борелій: OspC Ba (B. afzelii), OspC Bb (B. burgdorferi), OspC Bg (B. garinii), p39 та VlsE. Окремо 11 пацієнтам із захворюваннями ССС визначали специфічні антитіла класу М за допомогою тест-системи EUROLINE Borrelia RN-AT adv, яка крім зазначених антигенів містила ще OspC B. spielmanii (OspC Bsp). 
Результати та обговорення. Аналіз результатів серологічного дослідження сироваток крові на наявність специфічних IgM і IgG показав, що позитивні або проміжні результати хоча б одного класу антитіл були у 28 (60,9 %) із 46 пацієнтів із захворюваннями ССС, із них IgM — у 6 (13,0 %), IgG — у 12 (26,1 %), а обох класів антитіл одночасно — у 10 (21,7 %).
На другому етапі дослідження в осіб із попередньо (ELISA) позитивними або проміжними показниками імуноглобулінів обох класів використовували імуноблот EUROLINE Borrelia RN-AT. Позитивні антитіла IgM і IgG підтверджені в 5 (50,0 %) із 10 пацієнтів, які за першим етапом мали позитивні або проміжні результати.
Окрім того, у 27,3 % із 11 пацієнтів, у яких як підтверджувальний тест використано імуноблот EUROLINE Borrelia RN-AT adv, діагностовані специфічні антитіла IgM одночасно до OspC чотирьох геновидів борелій: B. burgdorferi s.s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii.
Висновки. Діагностика специфічних антитіл IgM одночасно до чотирьох видів боре лій (B. burgdorferi s.s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii) у сироватці крові 27,3 % осіб з ураженням серцево-судинної системи може свідчити про можливу причетність зазначених геновидів борелій до виникнення цієї патології.


Вернуться к номеру