Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Вплив застосування рацекадотрилу на перебіг гострого гастроентериту у дітей молодшого віку

Авторы: М.Ю. Тесленко
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Гострий гастроентерит (ГГЕ) — надзвичайно поширена хвороба серед дітей молодшого віку в усьому світі. В лікуванні на додачу до розчинів для пероральної регідратації (ПРС) як ад’ювантна терапія застосовуються антисекреторні препарати, а саме рацекадотрил. Існують суперечливі дані щодо ефективності застосування цього препарату при лікуванні ГГЕ, проте він входить до закордонних рекомендацій та широко застосовується в Україні.
Метою було визначити вплив рацекадотрилу на перебіг ГГЕ у дітей до 5 років.
Матеріали та методи. У дослідженні брали участь діти до 5 років з симптомами ГГЕ. Критерії включення: вік до 5 років, діарея більше 10 разів на добу, відсутність крові у випорожненнях. Критерії виключення: кров у випорожненнях в будь-який день лікування, відмова батьків.
До першої групи ввійшли діти, які отримували ПРС, пробіотики та рацекадотрил, у другу — тільки ПРС та пробіотики.
Оцінювані критерії: кількість епізодів діареї на добу, тривалість хвороби та тривалість госпіталізації. Описова статистика включала медіану (Ме) та міжквартильний інтервал (МІ: 25; 75), для порівняння критеріїв використовувався метод Манна — Уїтні.
Результати. Було обстежено 112 дітей, які знаходились на стаціонарному лікуванні в інфекційно-боксованому відділенні КМДКЛ № 1 та відповідали критеріям включення. Кількість дітей у першій групі становила 58, у другій — 54.
У першій групі середня кількість епізодів діареї на добу становила 13,05 (МІ: 10,59; 13,52) раза на добу, тривалість госпіталізації — 4,5 (МІ: 4,03; 4,89) дня, тривалість хвороби — 7,94 (МІ: 7,27; 10,01) дня. 
У другій групі середня кількість епізодів діареї на добу становила 12,15 (МІ: 11,33; 12,97) раза на добу, тривалість госпіталізації — 4 (МІ: 3,44; 4,56) дня, тривалість хвороби — 8,4 (МІ: 7,4; 9,37) дня. Не було виявлено вірогідної різниці (р > 0,05) у групах у жодному досліджуваному критерію.
Висновки 
1. Результати дослідження свідчать про відсутність впливу рацекадотрилу на перебіг ГГЕ у дітей.
2. Отримані дані можуть бути використані при виборі оптимальної ад’ювантної терапії для лікування ГГЕ у дітей.


Вернуться к номеру