Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Сучасні епідеміологічні особливості синдрому гемоколіту при гострих кишкових інфекціях у дітей раннього віку

Авторы: Т.М. Пахольчук(1), О.В. Усачова(1), Є.А. Сіліна(1), Т.Б. Матвєєва(2), Є.П. Абакумова(2)
(1) — Державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна
(2) — Обласна інфекційна клінічна лікарня, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Причини появи крові у випорожненнях різноманітні, що створює деякі труднощі в їх діагностиці, особливо, якщо кишкові кровотечі нерясні або виявляються тільки за допомогою лабораторних методів.
Метою нашого дослідження було виявлення епідеміологічних особливостей синдрому гемоколіту при гострих кишкових інфекціях (ГКІ) у дітей раннього віку на сучасному етапі. 
Матеріали та методи. Проаналізований перебіг хвороби у 62 дітей віком від 1 до 24 місяців, які були проліковані з приводу ГКІ з синдромом гемоколіту та виписані з одужанням. Обстеження проводилось згідно з клінічними протоколами, затвердженими МОЗ України. Діти знаходились на лікуванні в дитячому відділенні кишкових інфекцій Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні в 2013–2019 роках. Етіологічне розшифрування захворювання проводилося на підставі даних бактеріологічного дослідження калу та результатів Cito Test фекалій на ротавірус. Усі хворі були консультовані дитячим хірургом.
Результати. Ретроспективний аналіз історій хвороби дітей з гемоколітом показав, що всі діти знаходилися на змішаному або штучному вигодовуванні. Причиною погіршання стану був перехід на нове вигодовування або введення прикорму. Нами відмічено, що переважним шляхом інфікування був харчовий: чинниками передачі були термічно не оброблені молочні продукти (молоко та сир), м’ясні вироби, птиця; рідше реєструвався контактно-побутовий шлях. При цьому в молодшій віковій групі домінували як чинники передачі молочні продукти, а у старшій — м’ясні вироби.
Тридцять дев’ять дітей було госпіталізовано в першу добу захворювання. Більшість пацієнтів надходили з підвищенням температури тіла до 38–39 °С та іншими симптомами інтоксикації.
У дітей раннього віку етіологічні чинники розвитку синдрому гемоколіту при ГКІ були різні і залежали від віку. Так, у дітей перших трьох місяців життя (24 пацієнти) у переважної більшості із фекалій висівали Klebsiella в титрі понад 109/г (у 18 хворих) та Campilobakter (у 6 хворих). У старших пацієнтів (18 дітей) у більше ніж половині випадків (у 10 хворих) захворювання було викликане високою контамінацією двома умовно-патогенними збудниками (Klebsiella + Enterobakter), у шістьох обумовлено Salmonella та ще в двох — Clostridii. Крім того, у більшості хворих (17 дітей) був позитивний Cito Test калу на ротавірус.
Висновки
1. Етіологічними чинниками розвитку гемоколіту при ГКІ у дітей перших трьох місяців життя частіше є Klebsiella і Campilobakter, а чинниками передачі — молочні продукти.
2. У дітей, старших за 3 місяці, з гемоколітом домінувала комбінація Klebsiella + Enterobakter, рідше — Salmonella та Clostridii, частішим чинником передачі були м’ясні продукти


Вернуться к номеру