Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №1, 2020

Вернуться к номеру

Опис випадку госпіталізації пацієнта з метапневмовірусною інфекцією, що прибув із Китаю, у межах інкубаційного періоду

Авторы: Н.О. Іванченко
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, м. Львів, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Метапневмовірусна інфекція є гострим інфекційним захворюванням, що передається переважно повітряно-краплинним шляхом, характеризується ураженням верхніх і нижніх дихальних шляхів, а також шлунково-кишкового тракту, проявляється катаральними симптомами та диспептичним синдромом. У 2001 р. вірус був вперше виявлений у Нідерландах та названий метапневмовирусом (hMPV). Згідно з літературними даними, вірус переважно вражає дітей до 5 років. У дорослих зустрічається у спорадичних випадках. Описаний летальний випадок у жінки віком 51 рік (DOI: 10.17116/patol201678353-56) з генералізованою метапневмовірусною інфекцією. Серед клінічних форм захворювання найбільш поширені ринофарингіт і бронхіт. Вірусологічною лабораторією Львівського обласного лабораторного центру метапневмовірус виділяється в поодиноких випадках методом полімеразної ланцюгової реакції від хворих на тяжке грипоподібне захворювання у рамках дозорного епіднагляду за грипом. Згідно з даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, в епідсезоні 2018–2019 років метапневмовірус був виявлений від 1 хворого з грипоподібним захворюванням та 2 хворих на тяжке грипоподібне захворювання. Згідно з алгоритмом, зазначеним у наказі МОЗ України від 24.01.2020 № 185 «Про заходи щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом, виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай)», при госпіталізації хворих з ознаками гострого респіраторного захворювання, які у межах інкубаційного періоду повертаються з епідемічно небезпечних територій, проводиться обстеження методом полімеразної ланцюгової реакції на грип та респіраторну групу вірусів.

Мета: проаналізувати випадок госпіталізації пацієнта з метапневмовірусною інфекцією, який у межах інкубаційного періоду перебував у Китаї.

Матеріали та методи. Детально зібраний епіданамнез у хворого, проведений огляд пацієнта, здійснено аналіз медичної карти стаціонарного хворого, огляд літератури щодо метапневмовірусу.

Клінічний випадок. Пацієнт Г., 1999 р.н., мешканець міста Львова, був госпіталізований у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню з діагнозом «гостре респіраторне захворювання». З епіданамнезу стало відомо, що зранку у день госпіталізації повернувся з м. Кюньшань провінції Цзянсу, Китай, де перебував упродовж 20 днів. Вилітав з аеропорту Шанхай. Контактував з великою кількістю людей. Під час перебування у Китаї, за 5 днів до госпіталізації, відмічав нежить, сухий кашель, біль у животі в мезогастральній ділянці. При надходженні до стаціонара наявні нежить, сухий кашель, слизова носоглотки та ротоглотки злегка гіперемійовані. Голос гугнявий. У легенях дихання везикулярне. Сатурація задовільна. Відмічалась значна емоційна лабільність хворого та занепокоєння щодо стану здоров’я. Артеріальний тиск 100/60 мм рт.ст., пульс 106 уд/хв. Температура 36,8 °С. У легенях дихання везикулярне, тони серця звучні, тахіаритмія. Печінка по краю реберної дуги. Симптом Пастернацького негативний з обох сторін. Набряки відсутні. Провінція Цзянсу знаходиться на відстані 800 кілометрів від міста Ухань, у хворого в анамнезі були відсутні відомості про контакт з хворим на підтверджену нову коронавірусну інфекцію. На момент надходження хворого був відсутній стандарт визначення випадку підозри на нову коронавірусну інфекцію. Медичні працівники працювали у костюмах біологічного захисту, хворого госпіталізовано у бокс приймально-діагностичного відділення відповідно до плану реагування при надходженні особи з підозрою на особливо небезпечну інфекцію. Було проведено швидкий тест на грип («Фармаско», серія Z-081), який був негативним. Відібрані мазки з рото- та носоглотки для дослідження на грип та респіраторну групу вірусів методом полімеразної ланцюгової реакції. Додатково відібрані зразки крові з ліктьової вени та харкотиння відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Матеріал був скерований у вірусологічну лабораторію Львівського обласного лабораторного центру. Методом полімеразної ланцюгової реакції було виділено РНК метапневмовірусу. У результатах загального аналізу крові та сечі відхилень не виявлено. На третю добу пацієнта виписано з одужанням.

Висновки. Використання методу полімеразної ланцюгової реакції для діагностики респіраторної групи вірусів дозволяє верифікувати збудників захворювань та поглиблювати клінічний досвід особливостей перебігу респіраторних захворювань.



Вернуться к номеру