Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікар хірург-мамолог: рак молочної залози - не вирок

Перш ніж перейти до таких актуальних питань, як профілактика та лікування раку молочної залози, потрібно з’ясувати, з чим ми маємо справу.

Рак молочної залози – це злоякісне новоутворення залозистої тканини грудної залози. На цю хворобу хворіють переважно жінки, але вона також не оминає чоловіків. За статистикою МОЗ України, щорічно реєструється приблизно 16 тисяч нових випадків даної хвороби. З них 25% - це жінки репродуктивного віку. Чоловіки також хворіють на РГЗ, але відсоткове співвідношення складає менше 1 % серед загальної кількості випадків даного захворювання. В Україні РМЗ поступається лише онкологічним захворюванням легень.

Слід розуміти чому цей показник такий високий. Існує безліч факторів які суттєво збільшують шанс захворіти цією хворобою. У цій статті ми розглянемо основні з них. Перш за все, це сучасний спосіб життя. У кожній сім’ї зменшилася кількість дітей, отже відповідно жінки менше годують дітей грудьми. За даними проведених досліджень, у жінок що годують 1 дитину більше 13 місяців, або у жінок які вигодували 3 – х і більше дітей, шанс захворіти РМЗ зменшується вдвічі. Нижче наведенні основні фактори які підвищують шанс захворювання РМЗ:

-          вік (старше 40 років);

-          генетичні чинники (якщо хтось з близьких родичів хворів на РМЗ, це суттєво підвищує ризик захворювання даною патологією);

-          ранній статевий розвиток (до 12 років);

-          доброякісні пухлини МЗ;

-          алкоголізм та тютюнопаління;

-          надлишкова вага;

-          тривале вживання гормональних протизаплідних засобів;

-          цукровий діабет другого типу та гіпертонія;

-          робота з токсичними речовинами;

-          пізні пологи (старше 30 років);

-          аборти в анамнезі.

Клінічні прояви РМЗ:

Клінічно існує три основних форми РМЗ: дифузно-інфільтративна форма, вузлова форма, та рак Паджета (шкіри центральної частини МЗ).

На ранніх стадіях запідозрити злоякісне новоутворення молочної залози досить важко. Так як він зазвичай розвивається безсимптомно. Проте декілька ознак все ж таки існує, наявність яких дасть змогу запідозрити хворобу.

-          Поява ущільнення в ділянці МЗ, яке тактильно відрізняється від оточуючих тканин. Кожна жінка після 25 років повинна володіти технікою самообстеження МЗ. 1 раз на місяць на 7-14 день менструального циклу вона повинна самостійно оглядати свої груди.

-          Зміни в ділянці соска (втягнення, потовщення, поява виділень здебільшого кров’яного характеру).

-          Зміна форми МЗ, її деформація, втягнення шкіри на новоутворення.

Стандарти діагностики РМЗ

Запідозрити РМЗ можна вже на етапі самообстеження або клінічного обстеження у кабінеті лікаря. Але постановка такого серйозного діагнозу вимагає підтвердження інструментальними методами дослідження. У арсеналі лікаря-мамолога їх є досить широкий спектр. Тут ми розглянемо декілька з них.

-          Мамографія – один з найдостовірніших методів обстеження, вірогідність якого складає 75-95, та дозволяє діагностувати новоутворення в діаметрі від 0,5-1,0 см.

-          УЗД молочних залоз – застосовується здебільшого для діагностики доброякісних новоутворень (фіброаденоми, кісти МЗ тощо). Але дає змогу запідозрити РМЗ.

-          Тонкоголкова аспіраційна біопсія –  виконується звичайним шприцем та голкою, дозволяє відправити отриманий матеріал на цитологічне дослідження.

-          Трепан-біопсія – виконується спеціальним трепан-пістолетом. Дає змогу отримати стовпчик тканини новоутворення, з подальшим дослідженням його в гістологічній лабораторії та проведення імунногістохімічного дослідження. Що у свою чергу дає змогу верифікувати тип пухлинних клітин та їхній рецепторний статус.

Лікування РМЗ

      Перш за все слід пам’ятати, що РМЗ це не вирок! На І стадій відсоток успішного лікування складає 95%; на ІІ – 80%; на ІІІ – 50% випадків. З цього можна зробити висновок, що успішність лікування полягає у своєчасній діагностиці та зверненні за кваліфікованою допомогою.

      Слід пам’ятати що методи та стандарти лікування постійно змінюються та покращуються. В основах лікування РМЗ лежить комплексний підхід.

Хірургічне лікування – залишається одним з основних стандартів при лікуванні РМЗ. В основі цього методу лежить радикальне видалення новоутворення та уражених тканин. Цей метод також базується на принципах абластики (запобігання розповсюдження пухлинних клітин в організмі), та антибластики (знищення розсіяних в операційному полі пухлинних клітин).

            Існує декілька видів оперативних втручань:

-          лампектомія – це органозберігаюче оперативне втручання спрямоване на видалення пухлини у межах здорових тканин;

-          проста мастектомія – видалення МЗ, без видалення регіональних лімфатичних вузлів. Не відноситься до радикальних оперативних втручань;

-          радикальна мастектомія по Маддену – суть методу полягає у видаленні усієї МЗ з лімфодисекцією (видаленням уражених л/в);

-          оперативні втручання по відновленні МЗ – виконуються після підшкірної мастектомії з подальшою реконструктивною операцією;

Променеве лікування – суть методу полягає у опроміненні ділянки пухлини МЗ. Поділяється на передопераційну та післяопераційну.

Хіміотерапевтичне лікування – базується на введені в організм пацієнта хіміотерапевтичних препаратів, які знищують пухлинні клітини. Поділяється на неад’ювантну (передопераційна), та ад’ювантну (післяопераційна). Неад’ювантна ХТ спрямована на зменшення розмірів пухлини, лімфовузлів та інфільтрації навколишніх тканин. Що у свою чергу полегшує роботу хірурга. Ад’ювантна спрямована на знищення пухлинних клітин в післяопераційному періоді.

Гормонотерапія – спрямована на попередження рецидиву захворювання. Ефективна лише при гормоночутливих пухлинах. Запобігають прикріплення естрогену до рецепторів пухлинних клітин. В результаті чого вони поступово гинуть.

З усього вище сказаного можна зробити висновок, що РМЗ - це не смертельний вирок і не привід для паніки. Своєчасна діагностика та лікування є запорукою Вашого здоров’я! Likarni.com — з піклуванням про Ваше здоров’я!