Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Важливість медичної геоінформаційної системи при дослідженнях укушених іксодовими кліщами дітей у Тернопільській області

Авторы: Никитюк С.О., Корда М.М., Кліщ І.М., Климнюк С.І.
ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України», м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Інформаційні технології в медицині стають невід’ємною частиною діагностичних досліджень. Створення медичної геоінформаційної системи (ГІС) відображає результати дослідження кліщів та обстежень пацієнтів–дітей, які були уражені кліщами в різних регіонах області.

Мета роботи: створити медичну геоінформаційну систему на базі отриманих даних про уражених кліщами дітей і проведених лабораторних досліджень.

Результати досліджень та їх обговорення. Медична ГІС щодо поширення кліщових інфекцій — це спеціалізований медичний картографо–аналітичний ресурс, призначений для збору, збереження, накопичення, аналізу та відображення інформації певного регіону про поширення інфекцій, спричинених кліщами. Інтерактивна мапа, створена в межах медичної ГІС, включає 10 шарів, з них 9 відведено різним видам кліщів, які виявляються на досліджуваній території і нападають на людей. Один шар візуалізує пацієнтів–дітей, які зазнали уражень кліщами і зверталися на консультацію до лікарів і в лабораторію з дослідження кліщів. Вказано дату укусу кліщем, місцезнаходження ураженої дитини одним із двох видів кліщів — Ixodes ricinus та Dermacentor reticulatus та результати імунологічного дослідження, проведеного пацієнту.

Висновки. Медична ГІС має важливе значення в прогнозуванні епідеміологічної небезпеки в населених пунктах й окремих регіонах.



Вернуться к номеру