Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Розробка анкети для оцінки обізнаності населення щодо хвороби Лайма

Авторы: Лутай І.В., Чемич М.Д.
Сумський державний університет, м. Суми, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Сьогодні відмічається тенденція до зростання захворюваності на хворобу Лайма в Сумській області. Так, у 2015 р. інцидентність становила 13,44 на 100 тис. населення (в Україні — 7,96), а у 2018 р. вона зросла до 23,04 (в Україні — 12,78). Підвищення показника у 1,7 раза свідчить про те, що епідеміологічна ситуація в Україні та Сумській області залишається складною. Збільшення кількості випадків захворювання говорить про масове поширення збудників хвороби Лайма в Сумській області. Для того щоб запобігти її поширенню, необхідно вивчити усі можливі причини даної хвороби та знайти шляхи їх вирішення. Це і стало підставою для створення уніфікованого анонімного опитувальника, який висвітлює основні питання стосовно даного захворювання з позиції різних категорій населення.

Мета дослідження: розробити опитувальник із метою з’ясування обізнаності населення щодо хвороби Лайма, заходів щодо її профілактики та наслідків.

Матеріали та методи. Серед пацієнтів, які зазнали нападу кліщів та звернулися за медичною допомогою в Сумську обласну інфекційну клінічну лікарню імені З.Й. Красовицького, проводиться анонімне опитування за добровільною згодою згідно з розробленим опитувальником.

Результати дослідження та їх обговорення. Уніфікована анонімна анкета «Анкета хворого на хворобу Лайма» вміщує 16 питань із варіантами відповідей та можливістю вносити власні коментарі. Перша группа запитань стосується гендерних, вікових та соціальних даних особи (вік, стать, професія), яка проходить анкетування. У наступній групі запитань з’ясовуються епідеміологічні особливості даної патології (обставини, дата, час, місцевість, локалізація присмоктування кліща). Третя група запитань спрямована на знання профілактики Лайм–бореліозу — способу видалення кліща, заходи профілактики щодо запобігання присмоктуванню, обізнаності стосовно антибіотикопрофілактики. На з’ясування клінічних особливостей перебігу хвороби направлена наступна група запитань. В анонімному анкетуванні беруть участь хворі та особи, які звертаються одразу після присмоктування кліща.

Висновки. За даними анонімного анкетування буде проаналізована й оцінена інформованість хворих, які перебувають на лікуванні в СОІКЛ, та осіб, які звертаються одразу після присмоктування кліща, щодо діагностики, клінічних ознак та заходів профілактики хвороби Лайма. Буде розроблена пам’ятка щодо профілактики цього захворювання, здійснено визначення зон Сумщини за ризиком інфікування.

 



Вернуться к номеру