Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Готовність до реагування служби превентивної медицини МО України при надзвичайних ситуаціях медико-біологічного характеру

Авторы: Литовка С.Л. (1), Олим М.Ю. (1), Огороднійчук І.В. (2), Іванько О.М. (2), Кожокару А.А. (2)
1 - Центральне санітарно-епідеміологічне управління, м. Київ, Україна
2 - Українська військово-медична академія МО України, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Стратегією національної безпеки України визначено, що Україна вживатиме заходів щодо забезпечення біологічної безпеки. Забезпечення охорони життя і здоров’я людей, тварин та рослин, запобігання поширенню на території країни небезпечних інфекційних захворювань, підвищення готовності до ризику спалахів небезпечних хвороб є частиною зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Мета дослідження: визначити стан та проблемні питання готовності Служби превентивної медицини МО України до дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій медико–біологічного характеру.

Матеріали та методи. Проаналізована офіційна облікова і звітна документація Служби превентивної медицини МО України. Методи дослідження — бібліографічний, епідеміологічний, статистичний.

Результати дослідження та їх обговорення. На сьогодні встановлено перелік інфекційних захворювань, що вимагають проведення заходів щодо санітарної охорони території від завозу та поширення небезпечних хвороб. До нього належать: холера, чума, віспа, жовта лихоманка, вірусні геморагічні лихоманки, малярія, поліомієліт, викликаний диким поліовірусом, та ін. Напружена епідемічна обстановка щодо перерахованих інфекцій у ряді країн світу, в тому числі і в державах, з якими Україна має широкі економічні, транспортні зв’язки, події на сході країни та наявність активних природних вогнищ створюють реальну загрозу занесення на її територію зазначених захворювань. Актуальною також є проблема біологічного тероризму. У цих умовах постає гостре питання готовності до реагування при виникненні надзвичайних ситуацій Служби превентивної медицини МО України в районах постійної дислокації військ, на полігонах (таборах), у тому числі в зоні проведення операції об’єднаних сил (ООС). Для своєчасного реагування створені відповідні мобільні підрозділи — пересувні санітарно–епідеміологічні групи, до складу якої входять лікарі–епідеміологи (гігієністи), фахівці лабораторного напрямку, які виконують необхідні лабораторні дослідження в лабораторії медичній польовій (ЛМП). Але основне обладнання, системи електропостачання та опалення ЛМП технічно застаріли, потребують оновлення сучасними зразками. Проведення ремонту ускладнене у зв’язку з відсутністю необхідних комплектуючих. На сьогодні підрозділи Служби превентивної медицини МО України забезпечені мобільними лабораторіями медичними (МЛМ) на базі автомобілів «Мерседес Спринтер» для проведення досліджень на основі молекулярно–генетичних методів, зокрема методу полімеразної ланцюгової реакції. Це дало можливість пришвидшити процес проведення дослідження біологічних матеріалів із метою підтвердження клінічного діагнозу. На сьогодні проведено навчання фахівців для роботи в польових умовах та відпрацьовані питання взаємодії з іншими закладами.

Висновки. Служба превентивної медицини МО України проводить всі необхідні заходи щодо готовності до реагування при надзвичайних ситуаціях медико–біологічного характеру. Оснащення підрозділів Служби превентивної медицини МЛМ дозволить більш ефективно, оперативно та якісно виконувати завдання за призначенням та своєчасно реагувати на зміну санітарно–епідеміологічної обстановки в польових умовах, в тому числі у районах проведення ООС. Незважаючи на досягнуті успіхи, недостатньо вирішене питання забезпечення фахівців засобами профілактики, захисним одягом при роботі в середовищах особливо небезпечних інфекцій, виконання лабораторних досліджень, транспортування хворого.



Вернуться к номеру