Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Самооцінка заходів з інфекційного контролю у регіональному протитуберкульозному центрі за допомогою анкети IPCAF (ВООЗ)

Авторы: Гранкіна Н.В. (1), Марченко Н.Є. (1), Суслова М.О. (1), Литвиненко Н.А. (2)
1 - КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР», м. Дніпро, Україна
2 - ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Внутрішньолікарняні інфекції (ВЛІ) дуже поширені в усьому світі, негативно впливають на ефективність лікування, збільшують його вартість та подовжують термін госпіталізації хворого. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ, 2009), ВЛІ за кількістю випадків поступаються лише серцево–судинним та онкологічним захворюванням.

Щорічно в країнах Європейського союзу близько 4 мільйонів пацієнтів хворіють на ВЛІ, із них до 37 тис. вмирають в результаті цих інфекцій (ECDC, 2012). За офіційними даними, в Україні щорічно реєструється до п’яти тисяч випадків ВЛІ, що не відображає реальну картину захворюваності. Зазначене свідчить про недосконалу систему епіднагляду за інфекціями, що пов’язані з наданням медичної допомоги, а також про недостатній рівень організації заходів з інфекційного контролю (ІК) в лікувальних закладах (ЛЗ).

Для розробки та успішного впровадження в ЛЗ програм з ІК важливо об’єктивно оцінити існуючий стан заходів із забезпечення безпеки медичних послуг. З цією метою ВООЗ пропонує застосовувати анкету «Оцінка інфекційного контролю у лікувальному закладі» (Infection prevention and control assessment framework at the facility level (IPCAF)), що розроблена для підтримки імплементації Керівництва ВООЗ з ключових компонентів ІК.

Мета дослідження: оцінити поточний стан інфекційного контролю у протитуберкульозному закладі за допомогою анкети IPCAF, визначивши сильні та слабкі сторони для подальшого планування та удосконалення програми з ІК.

Матеріали та методи. В роботі використані результати самооцінки заходів з ІК, проведеної за допомогою структурованої анкети із закритим форматом та пов’язаною системою балів (IPCAF). Роботу виконано на базі КП «ДОКЛПО «Фтизіатрія» ДОР», що є провідною протитуберкульозною установою у Дніпропетровській області. В об’єднанні надається стаціонарна та амбулаторна допомога хворим на туберкульоз (ТБ), а також проводиться консультування осіб з підозрою на ТБ. Ліжковий фонд становить 795 ліжок (тубвідділення для лікування легеневого ТБ у дорослих та дітей (чутливі та хіміорезистентні форми), для лікування позалегеневого ТБ, хірургічне відділення, відділення анестезіології та реанімації з кабінетом гемодіалізу). Особливістю об’єднання є те, що структурні підрозділи територіально розрізнені та розташовані у декількох адміністративних територіях області (м. Дніпро, Нікополь, Павлоград, Верхньодніпровський район, с. Вільні Хутори). Зазначене ускладнює управління програмою з ІК та потребує достатньої кількості персоналу, який компетентний з питань ІК.

Результати дослідження та їх обговорення. За результатами самооцінки за допомогою анкети IPCAF загальна сума набраних балів становила 516, що відповідає середньому рівню ІК і свідчить про те, що в об’єднанні впроваджено більшість компонентів з ІК. Разом з цим заклад повинен продовжувати вдосконалення обсягів та якості впроваджених заходів й орієнтуватись на розробку довгострокових планів підтримки та подальшого просування існуючих програм з ІК. Серед 8 ключових компонентів програми з ІК в медичному закладі (ВООЗ) задовільну оцінку отримали: «Програма ІК», «Керівництва з ІК», «Тренінг та освіта з ІК», «Моніторинг, аудит та зворотний зв’язок», «Персонал, зайнятість ліжок». Потребують значного покращення компоненти: «Епіднагляд за інфекціями, що пов’язані з наданням медичної допомоги», «Мультимодальні стратегії для імплементації ІК» та «Умови, матеріали, обладнання для ІК». Перелічені компоненти визначені як прогалини та будуть враховані під час підготовки оновленої програми з ІК в об’єднанні.

Висновки. Анкету IPCAF можливо розглядати як діагностичний інструмент для виявлення прогалин, що потребують вдосконалення та доведення до вимог міжнародних стандартів. Визначення існуючих сильних сторін та досягнень важливо для адвокації заходів з виділення фінансування, призначеного для реалізації подальших кроків з ІК в медичному закладі. Разом з цим окремі показники IPCAF можуть бути малодоступними для оцінювання в медичних закладах, які працюють в умовах обмежених ресурсів, а також результати самооцінки значною мірою залежать від точності та об’єктивності оцінювання.



Вернуться к номеру