Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 8, №3, 2019

Вернуться к номеру

Ревматологічні захворювання і нирки: на що звернути увагу

Авторы: Д. Іванов

Рубрики: Нефрология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Ревматологічні захворювання призводять до хронічних страждань та інвалідизації людей. Проте головною причиною скорочення життя пацієнтів є кардіоваскулярні причини та ниркова недостатність. Для раннього виявлення підвищеного серцево-судинного ризику та ураження нирок із метою профілактики та своєчасного лікування рекомендовано щонайменше раз на рік проводити 3 нефрологічних і одне загальне дослідження (3 + 1):
— Аналіз крові на креатинін для (самостійного) визначення розрахункової швидкості клубочковї фільтрації (рШКФ) за допомогою додатка yourGFR (доступний на Google play). При рШКФ ≤ 60 мл/хв/м2 показана негайна консультація нефролога, при рШКФ 
> 60 мл/хв/м2 — проведення аналізу щорічно.
— Аналіз крові на сечовину та сечову кислоту. При рівні сечовини понад 8 ммоль/л або сечової кислоти понад 420 мкмоль/л слід звернути увагу ревматолога на це значення або ж необхідна консультація нефролога, при менших значеннях — проведення аналізу щорічно.
— Аналіз сечі на альбумінурію або співвідношення альбумін/креатинін (САК) разової (ранкової) пор-ції сечі. При рівні альбумінурії ≥ 30 мг/г або САК 
≥ 3 мг/ммоль показана консультація нефролога, при менших значеннях — проведення аналізу щорічно.
— Вимірювання артеріального тиску щотижня. При значеннях ≥130/80 мм рт.ст. понад 3 останніх місяці показана консультація нефролога або кардіолога.
Корекція виявлених порушень базується на призначенні препарату з групи блокаторів рецепторів до ангіотензину або інгібіторів АПФ, що допоможуть подовжити ваше життя.
Підготував проф. Д. Іванов 


Вернуться к номеру