Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №2, 2019

Вернуться к номеру

Міжсекторальна взаємодія у сфері профілактики за ВІЛ/СНІД у Збройних cилах України

Авторы: Олим М.Ю.(1), Клименко Ю.Ю.(1), Іванько О.М.(2)
(1) — Центральне санітарно-епідеміологічне управління, м. Київ, Україна
(2) — Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні наростає. За кількістю ВІЛ-інфікованих Україна посідає одне з перших місць серед країн Європи та СНД. Рівень загальної захворюваності на ВІЛ-інфекцію серед військовослужбовців Збройних cил (ЗС) України з 1998 року поступово зменшувався до початку військових дій на сході держави. 
Мета дослідження: визначити основні положення та механізми міжсекторальної взаємодії у сфері профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу у ЗС України з урахуванням міжнародного досвіду.
Матеріали та методи. Подані щодобові дані інформаційно-аналітичної системи обліку інфекційної захворюваності військовослужбовців у ЗС України. Використані методи — епідеміологічний, метод порівняльного аналізу, бібліографічний, статистичний.
Результати та обговорення. Після зменшення в 1998 році призову на строкову службу, початку реорганізації служби крові ЗС як наслідок зменшення планових заборів крові та впровадження «бар’єра на шляху занесення інфекції в ЗС України», а саме дослідження призовників на базі обласних військкоматів, рівень загальної захворюваності на ВІЛ-інфекцію зменшився. У 2014 році розпочата мобілізація населення, в ЗС України потрапила велика кількість людей без тестування на ВІЛ, що призвело до значного збільшення рівня захворюваності на ВІЛ/СНІД серед військовослужбовців. На сьогодні в ЗС України існують механізм виявлення ВІЛ-інфекції й алгоритм дій щодо подальшого проходження служби при встановленні діагнозу ВІЛ/СНІД, але залишається проблема занесення ВІЛ-інфекції у війська. Налагоджений зв’язок між Службою превентивної медицини МО України, центрами профілактики і боротьби зі СНІДом на регіональному та національному рівні, міжнародними благодійними фондами, складений та підписаний меморандум про співробітництво між Державною установою «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та Міністерством оборони України. Внесені зміни в національну базу ВІЛ-інфікованих, що дає можливість відслідковувати приналежність до ЗС України.
Висновки. Аналіз міжнародного досвіду з питань профілактики ВІЛ/СНІДу підтвердив можливість його адаптованого використання в Україні, обґрунтовано основні принципи та положення про реалізацію міжсекторальної взаємодії у сфері профілактики ВІЛ/СНІДу, що сприятиме стримуванню темпів поширення захворювання у військовослужбовців ЗС України на ВІЛ-інфекцію.


Вернуться к номеру