Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 3 (17) 2016

Вернуться к номеру

Пам’ятка для пацієнта Куди поїхати відпочивати людині з хронічною хворобою нирок?

Статтю опубліковано на с. 76

 

При порушенні функції нирок знижуються адаптивні можливості організму, тому вибір місця відпочинку не повинен супроводжуватися напруженою акліматизацією. З цієї точки зору доцільний відпочинок у найближчій місцевості, типовій для місця проживання, з перепадом висоти, меншим за 80 м, та відстанню, меншою за 90 км.

Якщо ви обираєте далекий за відстанню від місця вашого проживання регіон, тривалість відпочинку повинна бути більшою за час повної акліматизації, тобто понад 10 діб.
Для людей з хронічною хворобою нирок (ХХН) підходить жаркий, сухий клімат. За рахунок потовиділення полегшується навантаження на систему виведення шлаків. Для людей, які мають інтенсивне виділення поту, у жаркому, вологому кліматі підходять також тропіки і субтропіки.
При зміні клімату може виникнути потреба корекції дози антигіпертензивних препаратів. Зазвичай, якщо артеріальний тиск добре контрольований, у жаркому кліматі може бути необхідним зменшення ранкової або денної дозі антигіпертензивних препаратів. Пам’ятайте, що краще зменшувати дозу, а не відмовлятися від якогось медикаменту. Вечірні дози бажано лишати такими, якими вони були.
Тривалість відпочинку має бути не менше 14 діб, краще — довше, бажано — двічі на рік.
Мінеральні води України у більшості випадків не показані людям з ХХН як лікувальна опція. Можливий відпочинок на курортах з олігомінеральною водою (наприклад, Ф’юджі, Італія). Така вода може бути рекомендована для тривалого домашнього застосування як питна.
Людям, які потребують діалізної допомоги, можна відпочивати на курортах, що мають таки можливості. Поєднання жаркого клімату із діалізною допомогою (наприклад, Крит, Греція) є опцією вибору (www.mesogeios.gr).
 
Підготував професор Д. Іванов 


Вернуться к номеру