Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 3 (81) 2016

Вернуться к номеру

Особливості клінічного перебігу больових синдромів у хворих на мозковий інсульт

Авторы: Лапшина Л.А., Лапшина І.О. - ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», м. Харків, Україна

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 149

 

Актуальність. Досить частий наслідок мозкових інсультів (МІ) — ​це постінсультний біль (ПІБ), який відзначають, за даними літератури, від 11 до 53 % пацієнтів. Успішність реабілітаційних заходів у хворих із різними типами ПІБ є одним з актуальних завдань сучасної неврології.

Мета: вивчити клінічні особливості больових синдромів у хворих, які перенесли МІ.
Методи дослідження. Клініко-неврологічні обстеження хворих з використанням неврологічних шкал: Лідська шкала (LANSS); візуально-аналогова шкала болю.
Результати та їх обговорення. Нами було обстежено 54 хворих, які перенесли МІ та мали ПІБ. Центральний постінсультний біль (ЦПІБ) був у 7 (12,9 %) пацієнтів. Це були хворі з інфарктом таламусу та латеральним інфарктом довгастого мозку. Біль локалізувався в правій або лівій половині тіла, в 1 (1,9 %) хворого він був локальним у ділянці обличчя. Біль мав виражений, стійкий характер, виникав спонтанно або був обумовлений дією подразника. Він виникав відразу після інсульту або через місяць після нього. Постінсультні артропатії турбували 39 хворих (72,2 %) із постінсультними геміпарезами. Це були ураження плечового суглоба (76,9 % хворих) у поєднанні (43,5 %) з ураженням ліктьового. У 79,4 % хворих було ураження колінного та тазостегнового суглобів. Больова спастичність у паретичних кінцівках була у 27 хворих (50,0 %). Болючі м’язові спазми турбували хворих у перші місяці після МІ і були пов’язані з прогресуючим наростанням м’язової спастичності. Постінсультний головний біль (ГБ) турбував 6 хворих (11,1 %). У більшої кількості хворих це був ГБ напруження.
Висновки. Нами виділені наступні типи хронічного ПІБ: ЦПІБ, больовий синдром, пов’язаний з ураженням суглобів та кістково-м’язового апарату, ГБ та больова спастичність. У одного хворого може бути кілька видів ПІБ, найчастіше це поєднання артралгій з больовою спастичністю та ГБ. Наявність різних больових синдромів підвищує тяжкість неврологічного дефіциту та ускладнює проведення лікувально-реабілітаційних заходів.


Вернуться к номеру