Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 4 (74) 2015

Вернуться к номеру

Випадок використання стрічки kinesio tape при спастичній кривошиї

Авторы: Желіба Л.М., Фіщенко В.А., Московко С.П. - Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 124-125

 

Одним із факторів, що погіршують якість життя хворих на спастичну кривошию (СК) з вимушеним положенням голови, є хронічний больовий синдром, який не завжди відповідає рисунку перебігу моторного дефекту. Серед механізмів больового синдрому розглядають і плексопатії, і міогенний біль (м’язово-фасціальну дисфункцію).

Під нашим спостереженням знаходилася пацієнтка 1967 року народження, яка з 2009 року страждає від цервікальної дистонії (латероретроколіс). Проведено загальноклінічні, лабораторні (включаючи визначення вмісту міді в крові та сечі, концентрації церулоплазміну в крові) та інструментальні методи обстеження. На момент першого огляду рівень цервікальної дистонії за шкалою TWSTRS становив 60 балів (загальна оцінка тяжкості стану — 30, загальна оцінка інвалідизації — 18, біль — 12 балів). Протягом 1,5 року хвора отримала 4 ін’єкції ботулотоксину типу А-гемаглютиніну у m. splenius capitis і m. sternocleidomastoideus загальною дозою від 500 ОД на першому етапі до 1000 ОД — на останньому. Після останнього введення препарату рівень TWSTRS становив 51 бал (загальна оцінка тяжкості стану — 24, загальна оцінка інвалідизації — 16, біль — 11 балів).
Передбачалось, що причиною больового синдрому нашої пацієнтки, імовірно, є міогенний фактор, оскільки ознак плексопатії у хворої не спостерігалось.
Тривалий спазм м’язів викликає просторові зміни архітектоніки сполучної тканини та структури рецепторного апарату, а також патологічну гіперактивність м’язових інтрафузальних веретен. Локальні зміни гемодинаміки призводять до ішемії тканини, звільнення медіаторів запалення (серотонін, простагландини), які підтримують біль і рефлекторний спазм. Важливим компонентом біомеханізму вважають порушення підшкірної та м’язової лімфоциркуляції, стаз лімфи, локальний набряк.
З метою поліпшення локальної гемодинаміки та лімфоциркуляції, а також впливу на психологічний стан хворої нами була використана методика кінезіотейпінга залучених у процес м’язів протягом 5 діб. Результат виявився досить вражаючим, оскільки не тільки зменшилася вираженість больового синдрому, але й змінилася постава голови у період використання стрічки (рівень TWSTRS становив 42 бали (загальна оцінка тяжкості стану — 19, загальна оцінка інвалідизації — 12, біль — 11 балів)). Пізніше ми використали стрічку kinesio tape ще у 2 хворих на спастичну кривошию з позитивним ефектом.
Висновок. Використання kinesio tape у хворих на СК має позитивний вплив на больовий синдром і вираженість вимушеного положення голови та плеча, можливо, внаслідок ефекту «коригуючого жесту» (дотику). Доцільно комбінувати методику ботулотоксинотерапії з використанням кінезіотейпінгу.


Вернуться к номеру