Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 4 (74) 2015

Вернуться к номеру

Лікування мігрені з аурою методом транскраніальної магнітної стимуляції

Авторы: Бєляєв А.О., Сон А.С. - Одеський національний медичний університет

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 119

 

Відомо, що мігрень підвищує ризик розвитку церебрального інсульту в 16 разів. За даними ВООЗ, більше ніж 350 мільйонів людей у всьому світі страждають від депресії. Транскраніальна магнітна стимуляція — метод впливу на нервову систему, що базується на законі електромагнітної індукції, здатний пригнічувати або збуджувати активність кори головного мозку. 

Мета дослідження: вивчити лікувальний ефект повторюваної транскраніальної магнітної стимуляції при мігрені з аурою.
Методи дослідження: клініко-неврологічний, МРТ головного мозку, шкали визначення депресії Гамільтона і Бека. 
Результати. У дослідженні взяли участь 11 осіб із мігренню з аурою, із них 8 жінок і 3 чоловіки віком 22–52 роки. Усі пацієнти скаржилися на головний біль, що можна класифікувати як мігрень з аурою, згідно з Міжнародною класифікацією головного болю ІІ перегляду. Наявність депресивного розладу досліджували за шкалами Гамільтона та Бека. Магнітна стимуляція проводилася апаратом НЕЙРО-МС/Д компанії «Ней-рософт». Проводилася високочастотна стимуляція дорсолатеральної префронтальної кори домінантної півкулі кожного дня, упродовж 10 днів.
У 8 хворих після курсу лікування транскраніальною магнітною стимуляцією зменшилася частота нападів мігрені з аурою на 1–3 на місяць. За даними нашого дослідження відзначається зниження симптомів депресії: за шкалою Гамільтона — на 2–6 балів, за шкалою Бека — на 1–6 балів у всіх пацієнтів.
Висновки. Транскраніальна магнітна стимуляція справляє значний лікувальний ефект у хворих на мігрень з аурою, що супроводжується депресивним розладом, у вигляді зменшення частоти нападів та інтенсивності проявів депресії.


Вернуться к номеру