Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» 2 (12) 2015

Вернуться к номеру

Україна йде вперед у лікуванні хвороб нирок. Сотні лікарів ознайомилися з новими підходами на міжнародній конференції до Всесвітнього дня нирки

Статья опубликована на с. 81-82

13 березня 2015 року в Києві відбулася міжнародна науково-практична конференція «Здоров’я нирок для всіх», що зібрала понад 200 науковців і практиків із 39 міст України та з-за її меж. Серед них було 62 % нефрологів, 23 % терапевтів і лікарів загальної практики, 8 % ендокринологів тощо. Конференція викликала жваві дискусії серед учасників, які дізналися про актуальні європейські підходи до лікування хвороб нирок.

Ювілейну, десяту конференцію було приурочено до Всесвітнього дня нирки, до відзначення якого Україна приєдналася вже всьоме. Її співорганізаторами виступали МОЗ України, Академія медичних наук України, Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика (інформаційний лист МОЗ України) та інші профільні організації.

«Ми пишаємося проведеною роботою, — поділився враженнями після конференції її головний натхненник і організатор професор Дмитро Іванов. — Нам вдалося зібрати понад 200 науковців і практиків з усіх регіонів України, від Заходу до Сходу. Попри непрості умови, ми забезпечили високий рівень заходу».

Хвороби нирок останнім часом стрімко набули небезпечного поширення і загрожують зрівнятися з гіпертензією та діабетом як головними «вбивцями». До того ж нирки можуть втратити до 90 % своєї функції без будь-яких зовнішніх проявів. Вважається, що хронічну хворобу нирок мають 8–12 % населення, а серед людей віком від 65 років від неї страждають до 30 %. Тому актуальність теми тяжко переоцінити, адже можливість профілактики і своєчасне діагностування можуть суттєво вплинути на стан пацієнтів.

Саме хронічній хворобі нирок був присвячений перший блок доповідей, який розпочав академік НАМН України, чл.-кор. НАН України, професор Л.А. Пиріг. Розкриваючи цю тему, завідувач кафедри нефрології НМАПО імені П.Л. Шупика професор Д.Д. Іванов зупинився на прогностичних критеріях прогресування хронічної ниркової недостатності (ХНН) (NICE, 2014) та можливостях медикаментозної корекції, основу якої становлять ІАПФ/БРА в поєднанні з моксогамою, небівололом, лерканідипіном або торасемідом залежно від клінічної ситуації. Завідувач кафедри загальної практики — сімейної медицини ХМАПО професор О.М. Корж розкрив особливості діагностики та терапії кардіоренального синдрому, доцент кафедри нефрології НМАПО імені П.Л. Шупика к.м.н. С.В. Кушніренко зупинилася на синдромі кардіоренальної анемії та ознаках прогресування ХХН.

За наявного розвитку термінальної ниркової недостатності гостро постає питання нирково-замісної терапії. Цьому блоку питань була присвячена така секція. Професор Р.А. Загроб’ян, керівник відділу трансплантації нирки ДУ «Інститут хірургії ім. акад. О. Шалімова», та В.Ф. Закордонець, зав. відділенням трансплантації нирки ДУ «Інститут хірургії ім. акад. О. Шалімова», докладно розглянули можливості проведення нирково-замісної терапії в Україні. Особливий інтерес серед українських учасників викликав запрошений спікер із Білорусі — О.В. Петкевич, зав. відділенням трансплантаційної координації Республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини і екології людини, де, на відміну від України, дозволене безумовне донорство нирок від трупних донорів. Така політика держави дозволила зробити прорив у трансплантаційній активності в Білорусії.

Друга частина конференції була присвячена актуальним питанням нефрології у світлі нових настанов 2014 року та междисциплінарних аспектів, що вже протягом трьох років активно позиціонуються журналом «Нирки». Зокрема, «Раціональна антибіотикотерапія рецидивуючого циститу в умовах зростаючої резистентності» (Іванов Д.Д.), «ADVANCE-ON: вибір АГ-препарату для хворих на цукровий діабет 2-го типу в 10-річній перспективі» (Давидова І.В.), «Клінічний приклад застосування заходів ренопротекції в дитячому віці» (Добрик О.І.)

Новим масивом знань для слухачів стала доповідь чл.-кор. НАМН України, завідуючої кафедрою медичної генетики НМАПО імені П.Л. Шупика професора Н.Г. Горовенко, що присвячена фармакогенетиці як основі персоналізованої медицини. Це питання було розглянуто в блоці «Протеомікс в нефрології».

Насичена програма також висвітлила актуальні проблеми нирково-замісної терапії та розкрила можливості запобігання хронічним хворобам нирок у сучасних умовах завдяки міждисциплінарним підходам для лікарів загальної практики — сімейної медицини, терапевтів, ендокринологів, кардіологів тощо. Справжній ажіотаж серед відвідувачів викликав майстер-клас професора Д. Іванова, побудований за європейськими зразками.

Генеральним спонсором заходу виступила українська фармацевтична компанія «Мегаком», його проведення також підтримала компанія Wörwag Pharma.

 

Контакти:

Юлія Гулевич, тел.: +38–044–587–87–50; +38–050–338–89–80;

mice@arena-cs.com.ua

Фотозвіт на www.nephrology.kiev.ua



Вернуться к номеру