Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (449) 2013

Вернуться к номеру

Держава впроваджує стимули для медиків, які працюють на селі

У нинішньому році на роботу в пункти первинної медико­санітарної допомоги, що розташовані в селах, будуть направлені понад 1900 медичних і фармацевтичних працівників, повідомила міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час брифінгу для регіональних ЗМІ, що відбувся нещодавно у МОЗ України.

Кожен фахівець, який погодився відпрацювати в сільській місцевості не менше трьох років, отримає матеріальну допомогу в розмірі п’яти мінімальних заробітних плат — 6900 гривень. У державному бю­д­жеті на нинішній рік на це передбачено ­кошти.

Крім того, зазначила Раїса Богатирьова, в пілотних регіонах із реформування охорони здоров’я (Донецька, Дніпропетровська, Вінницька області та місто Київ) діють програми місцевих стимулів: місцеві влади виділяють приїжджим лікарям житло, транспорт, оплачують мобільний зв’язок, забезпечують відпочинок їм та їхнім сім’ям.

До того ж Міністерство охорони здоров’я ухвалило рішення надати можливість реалізовувати такі програми і в непілотних регіонах: там, де територіальні громади ухвалять рішення про створення пунктів первинної медико­санітарної допомоги.

Заробітна плата лікарів сімейної практики становить сьогодні 5–7 тисяч гривень залежно від обсягу і якості виконаної роботи, повідомила Раїса Богатирьова. Штатні нормативи первинної допомоги передбачають обслуговування одним лікарем сімейної практики 1200 пацієнтів. При цьому, підкреслила міністр, сімейний лікар повинен добре знати пацієнта та історію його хвороби, його родовід, щоб мати можливість вчасно допомагати пацієнтові, проводити профілактичні огляди, вміти надати нескладну хірургічну допомогу.

Відстань від місця проживання пацієнта до найближчого пункту первинної медико­санітарної допомоги повинно бути від двох до семи кілометрів. У минулому році в рамках реформи охорони здоров’я було відкрито 179 таких пунктів у пілотних регіонах.



Вернуться к номеру