Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (449) 2013

Вернуться к номеру

Система клінічних лабораторних досліджень в Україні на шляху вдосконалення

В Україні розроблено Концепцію управління якістю клінічних лабораторних досліджень та створено систему заходів щодо підтримання єдності результатів та забезпечення належної якості лабораторної інформації.

Про це повідомив під час відкриття І науково­практичної конференції з міжнародною участю «Розбудова системи контролю якості клінічних лабораторних досліджень в Україні», що відбулася в Києві 12–13 березня 2013 року, заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов.

За його словами, клінічна лабораторна ­діагностика є однією з найважливіших складових охорони здоров’я, яка дозволяє здійснювати оцінку стану здоров’я, діагностику захворювань, моніторинг за результатами лікування, подальший прогноз перебігу хвороби та якості життя. Щорічно майже в 6 тисячах медич­
них лабораторій України виконується близько 800 мільйонів лабораторних досліджень. Проте на сьогодні не завжди якість такої кількості досліджень забезпечується на належному рівні.

Метою конференції, організованої за ініціативи МОЗ України, Асоціації забезпечення якості лабораторної медицини та НДСЛ «Охматдит», є узагальнення набутого досвіду, ознайомлення із сучасними підходами до планування та управління якістю лабораторних досліджень, узгодження стратегії щодо розбудови системи контролю якості клінічних лабораторних досліджень в Україні.

До участі в заході залучені фахівці медичних лабораторій закладів охорони здоров’я, які брали участь у програмах зовнішньої оцінки якості клінічних лабораторних досліджень (МПР), що проводилися в Україні протягом 2012 р., та мають реєстрацію на участь у програмах МПР у 2013 році.

Олександр Толстанов подякував організаторам конференції та міжнародним колегам за участь та можливість навчатися в Україні та відзначив: «Програми зовнішньої оцінки якості лабораторних досліджень об’єднують найбільш прогресивну частину лабораторної професійної спільноти. А тому, ми вважаємо, проведення форумів такого формату в подальшому стане щорічною ­традицією».



Вернуться к номеру